Etiketler

, , , , , , ,

The Crown yeni sezon merakla beklediklerimden biriydi. Açık olmak gerekirse 5. sezonu fena değil şeklinde değerlendiriyorum.

Gelinen dönem itibariyle kraliyet skandallarının ön plana çıkmasını anlamakla beraber işin magazinsel boyutu beklediğimin ötesindeydi. Dizi dönemin siyasi, sosyal ve politik (ve hatta pek bilinmeyen) olaylarını ele aldığı için en beğendiklerim arasında. Ama bu sezonun biraz zayıf kaldığını düşünüyorum.

İşin Prens Charles ve Prenses Diana boyutunda ise sezonun Charles övgüsü üzerine kurgulandığı hissiyatından kurtulamıyorum. Yenilikçi-geleneksel çatışmasını ön plana çıkaralım derken Charles her yönüyle kusursuz havası olmuş sanki -ki bu da bir noktada rahatsız edici. Diana da çok çaresiz ne yaptığını bilmeyen bir kadın hissi veriyor.

10 bölüm olarak ekrana gelen sezonda güzel dokunuşlar olduğunu da söylemem gerek. Bu yüzden en sevdiğim 3 bölüme kısaca değinmek istedim.

BÖLÜM 3: MOU MOU

Mohamed Al-Fayed ve oğlu Dodi Fayed’in hikayesi kesinlikle en ilgi çekici bölümlerden birini ortaya çıkarmış. Özellikle Mohamed’in Kraliyet Ailesi’ne yakın olabilmek için yaptıkları hem takdir edilesi hem de biraz fazla iddialı. Günün sonunda olayların hiç tahmin edilmeyecek bir noktaya gelişinde Dodi ve Diana’nın hikayesinin başlangıcını görmek güzeldi.

Dizinin final sezonunda bu ilişkinin trajik sonuna değinilecek. Geçtiğimiz haftalarda Paris’te yaşanan trafik kazası sahnelerinin çekimlerinin yapıldığı haberleri karşıma çıkmıştı. Dolayısıyla mendillerimizi hazırlamamız gerekecek.

BÖLÜM 6: IPATIEV HOUSE

Avrupa kraliyet ailelerinin nasıl birbiriyle ilintili olduğundan yola çıkarak Rusya-İngiltere arasındaki ilişkinin o dönemdeki durumuna odaklanan bölüm diziden beklediğim havayı geri getirdi. Tabi Romanov Ailesi’nin öldürülmesine kadar uzanan olaylar zinciri farklı bir tartışma konusu ama kişisel hırsların bu olaylara nasıl bir etkisi var (mı?) kesinlikle ayrı bir boyut.

Dizinin benzer bölümlere final sezonunda da yer vermesini umut ediyorum zira dizinin en etkileyici tarafı benim gözümde toplumsal, sosyal ve politik olaylara dokunması.

BÖLÜM 8: GUNPOWDER

Bu kadar skandalın arasında tabi ki Diana’nın meşhur BBC röportajı bir diğer merak ettiğim konuydu. Sezonun bu bölümüne kadar Diana’nın sessiz kalmamaya nasıl karar verdiğini izledik. Bir şekilde röportaj gerçekleşecekti belki ama işi sağlama almak için arka planda sahte belgeler hazırlanması bence olayın boyutunu değiştiriyor kesinlikle. Sonuçta bu röportaj rüya evliliğin resmi olarak sona ermesine sebep oluyor.

90’ların başında başladığımız yolculuk final sezonuyla bakalım nereye kadar gidecek?

Yabancı Dizi Tutkunu